• News
  • 30-4-2024

Wonen in een leegstaand sportcomplex? Het kan!

Al bijna vijf jaar wacht voormalig sportcomplex De Leye in Oisterwijk op de sloophamer. Het zwembad en de sporthal staan leeg, de gangen naar de kleedkamers doen apocalyptisch aan en de onbemande bar heeft iets enorm treurigs. Maar helemaal verlaten? Dát is het hier niet.

"Het is net alsof je in een of andere sciencefictionfilm beland bent, zo’n film waarin al die zombies in verlaten gebouwen opduiken”, lacht wethouder Anne Cristien Spekle terwijl ze in het volledig lege zwembad staat. Ze heeft er zelf als tiener nog gezwommen – "Het discozwemmen kan ik me nog goed herinneren" – maar die functie heeft het complex al lang niet meer. "De baden zijn leeg, de duikplank is weg, de sporthal is aardedonker. Je krijgt er gewoon bijna hoogtevrees van”, zegt de wethouder terwijl ze in het grote bad naar beneden kijkt.

Alhoewel de muren bijna vijf jaar na de sluiting in 2019 nog fier overeind staan, begint het gebouw intussen flinke gebreken te vertonen. Door het dak van de doucheruimte stroomt het water naar beneden. Als het aan de wethouder lag, was het gebouw al lang en breed gesloopt geweest. Op deze plek moet namelijk het nieuwe Beekdal Park verrijzen: vier los van elkaar staande appartementencomplexen in een groen park, het liefst voor zowel jong als oud. Hartstikke nodig voor Oisterwijk, dat blijft snakken naar meer en meer woningen.

Baden dichtgooien

Afbreken, dat gaat niet meteen. "Je zit hier met een groot gat in de grond”, zegt projectleider Paul Kieboom van de gemeente Oisterwijk. "Als we de hallen nu afbreken, blijf je met dat gat zitten. Dat kunnen we vol met puin gooien, maar heel duurzaam is dat natuurlijk niet.” De gemeente zoekt nu naar een manier om de sloop en de bouw te combineren. Dezelfde ontwikkelaar kan dan in één moeite de gebouwen slopen, de baden dichtgooien als de nieuwe woningen bouwen, is het idee.

Dat de sloop nog eventjes op zich laat wachten, komt Dylan van de Grift stiekem wel goed uit. Aan de buitenkant van het pand zou je het niet zeggen, maar er wonen nog twee mensen in de oude kinderopvang die vroeger bij het zwembad zat. Antikraak wonen ze, los van elkaar, in grote kamers. Van de Grift is, samen met de Parijse Youssef, een van de bewoners. "Ik krijg een maand van tevoren te weten wanneer ik eruit moet”, zegt hij.

Voor Van de Grift is dit de ideale plek. Er is veel ruimte om zijn beroep van muzikant, dj en boekingsagent uit te oefenen. Er staan vijf gitaren in huis, in een ruimte naast de woonkamer staat zelfs een volwaardig drumstel. Zijn stulpje heeft hij helemaal naar eigen smaak ingericht. "Ik heb nog extra meubels van Marktplaats gehaald omdat de ruimtes zo groot zijn”, lacht hij. Van de Grift hoopt vooral dat hij hier nog minstens een zomer mag blijven. Dat het heggetje voor zijn deur weer groen blad krijgt en dat hij in het ‘tuintje’ voor zijn deur kan zitten.

‘Even kloppen’

Het lijkt weinig vanzelfsprekend dat het pand bewoond is en dat bleek onlangs bij een politiecontrole rond het zwembad. "In het niet-bewoonde deel van het pand hangen bewegingsmelders om krakers tegen te gaan. Laatst ging er een van die melders af en stond er ineens een agent in mijn tuin”, zegt de muzikant. "Die was meteen heel erg op zijn hoede toen hij mij zag, hij vroeg me meteen om mijn legitimatie. Mensen zijn doorgaans erg verrast dat dit pand bewoond wordt, maar vaak vinden ze het wel supertof om te horen.”

Wethouder Spekle verwacht dat de gebouwen volgend jaar gesloopt kunnen gaan worden. Als alles vlot gaat, in elk geval. Want het kan nog zo zijn dat er mensen naar de rechter gaan om het verdwijnen van de parkeerplekken tegen te gaan, bijvoorbeeld. De gratis parkeerplaatsen die nu rond het zwembad liggen, komen bij het Beekdal Park niet meer terug. "Die parkeerplaatsen waren echt gekoppeld aan de functie van het sportcomplex. Ik vind het heel logisch dat mensen daar vragen over hebben, maar we gaan het hele gebied anders inrichten. In die plannen kunnen die parkeerplaatsen niet blijven.”

Als iemand naar de rechter stapt, zou dat wel de verkoop en verhuur van de woningen vertragen. Dat wil de gemeente koste wat kost voorkomen, zeker omdat het plan al zo lang voortsleept. "Bij een object als dit liggen vandalisme en graffiti op de loer. Er zit goed beheer op, maar zulke dingen wil je niet. We willen er zo snel mogelijk voor zorgen dat dit opgeruimd is.”

Artikel verscheen eerder in het Brabants Dagblad.